VORES SHOWROOMS ER ÅBNE, MEN DU KAN OGSÅ FÅ TELEFONISK RÅDGIVNING - SE MERE 

vica_aabenraa_005.jpg vica_aabenraa_005.jpg

Flyt dagligdagen ud i lyset

Døgn for døgn bliver de lyse timer flere, men det er stadig vinter, og nu længes vi efter lys og forår. I en udestue, et orangeri eller et drivhus holder man varmen og får det optimale ud af dagenes lys.

Nogle af naturens første forårsbebudere, erantis og vintergækker, har allerede stukket hovederne op af jorden.

Lyset fortrænger langsomt mørket døgn for døgn, og på dage med klar sol kan man måske mærke forventningens glæde over det snart kommende forår boble i maven.

Endnu er det dog stadig vinter i kalenderen. Med behov for varmt overtøj og lune radiatorer og med mange mørke timer hvert eneste døgn.

vica_aabenraa_585.jpg

Foto: VICA Danmark

Ligesom vi kan klæde os på og varme boligen op efter temperaturen, kan vi også gøre meget for at indrette os, så vi får mest og bedst muligt lys.

Fremtidsforskere mener, at vores bevidsthed om lysets betydning er øget siden 1970’erne. Det gælder både for kunstigt lys og dagslys, og det afspejler sig for eksempel i arkitekturen.

Mange huse i Norden bygges i dag med store vinduer, hvor man for tre- fire årtier siden så en tendens til at bygge med små vinduer. Fremtidsforskere påpeger desuden, at hvor vi tidligere altid spiste måltiderne ved spisebordet i f.eks. køkkenet, har vi nu en tendens til at flytte stedet for f.eks. måltidet rundt efter, hvad vi ellers laver – og derfor kommer der også mere og mere fokus på at placere lyset anderledes, alt efter hvor vi mest er.

HANNE NIPPIN havearkitekt.jpg
Hanne Nippin har været havearkitekt i mere end 25 år, og hun fornemmer tydeligt en stigende interesse for drivhuse, orangerier og andre beskyttede haverum, der kan bruges hele året. Foto: Privat.

Som havearkitekt med mere end 25 års erfaring har Hanne Nippin fra Lystrup nord for Aarhus kunnet iagttage den udvikling:

»I arkitekturen i dag bygger man sådan, at man får masser af lysindfald gennem store vinduer med energivenligt glas«.

Forbindelsen mellem mængden af lys og menneskets produktion af både energifremmende og søvnfremmende hormoner er veldokumenteret, og der er slet ikke nogen tvivl om, at der er meget mere fokus på lys i dag, end der var for få årtier siden. For Hanne Nippin har dagslyset også meget stor betydning.

vica_aabenraa_598.jpg
Foto: VICA Danmark

»Det betyder utrolig meget for ens humør, synes jeg. Jeg er havemenneske og rigtig glad for at opholde mig udenfor, også i vinterhalvåret. Desuden har jeg et opvarmet drivhus, jeg bruger hele året. På denne årstid sidder jeg derude med stearinlys tændt og drikker min kaffe«.

Beskyttede rum i haven er attraktive

Vi har altid haft behov for dagslys og har nok også, som Hanne Nippin siger, været klar over, at tilstrækkeligt med lys kan være med at gøre os mere glade. Det er lysten til at få sol og varme, som gennem årtier har fået husejere til at se det som en fordel, hvis terrassen vender mod syd.

Nu har vi også forskernes ord for, hvad lys og fravær af lys betyder for vores sindsstemning, energifølelse og søvn.

 

Gå på opdagelse i vores katalog

Drømmer du om en grøn oase tæt på lyset og naturen? Så gå på opdagelse i vores nyeste katalog og se alle mulighederne inden for orangerier, udestuer, pavilloner og drivhuse. 

Se katalog
vica_aabenraa_594.jpg

Foto: VICA Danmark

Godt lys er med til at stimulere det hele i en positiv retning, og specifikt dagslyset har for eksempel betydning for, om vi får nok D-vitamin, der påvirker blandt andet vores immunsystem og muskler.

Inde i boligerne bliver mange mere bevidste om at indrette sig med persienner og gardiner, der ikke stjæler for meget dagslys. Uden for boligerne er mange opmærksomme på at skabe rum, de kan opholde sig i - også i fugtigt og køligt vejr.

vica_aabenraa_197.jpg

Foto: VICA Danmark

Den tendens fornemmer Hanne Nippin:

»Jeg kan tydeligt mærke en stigende interesse efter drivhuse og orangerier. Folk længes efter at være mere ude i dagslyset. At sidde på en terrasse med en terrassevarmer er ikke det samme som at opholde sig i for eksempel et drivhus, hvor man er beskyttet mod vejr og vind«.

Velkommen i vores inspirerende showrooms

I vores skønne showrooms i Kolding og Greve kan du gå på opdagelse blandt vores mange forskellige og inspirerende orangerier, udestuer, pavilloner og drivhuse.

Find nærmeste showroom

Rum til samvær og nærvær tæt på lyset og naturen

Nærvær er fundamentalt for vores trivsel. Derfor er det vigtigt, at vores hjem giver os rum til ro og fordybelse. Find tid til hinanden omgivet af lyset og naturen.

Udforsk mere