Vi har nu igen åbent i vores to showrooms for fysiske besøg og bookinger i Kolding og Køge, og glæder os rigtig meget til at se jer igen. 

Lyset betyder alt

Tiden forsvinder sommetider af sig selv, når havedesigner Stig Lauritsen nipper pelargonier eller på andre måder pusler i orangeriet på Gisselfeld Kloster. Her er der mulighed for at blive helt omfavnet af livgivende lys, der også er rigtig godt for døgnrytmen. 

De lyse timer bliver flere og flere her i årets første måneder. Og lyset er for mennesker en væsentlig kilde til et sundt helbred, både fysisk og psykisk.

Paradehuset Stig.JPG

Havedesigner Stig Lauritsen fra Paradehuset, 
Orangeriet på Gisselfeld. Foto: Greg Kobett

Havedesigner Stig Lauritsen og landskabsarkitekt Greg Kobett forpagter Paradehuset, som kombinerer et klassisk orangeri med tegnestue, salg af planter og café på Gisselfeld Kloster ved Haslev. Det imponerende store og nænsomt renoverede væksthus, som oprindelig blev bygget i 1876, lader i dagtimerne lyset strømme ind gennem vindues-glasset til glæde for både planter og mennesker.

Spørger man Stig Lauritsen, hvorfor et drivhus eller et orangeri kan være godt for mennesker og ikke kun for planter, svarer han: 

»Her kan vi være afskærmet for vind og vejr og skabe vores helt eget univers alt efter, hvem vi er. Når jeg besøger folks orangerier, hører jeg dem tit sige, at der har de skabt deres eget private univers med alle de ting, de gerne vil hygge om. Vi kan tillade os meget mere i et drivhus, end vi kan i en dagligstue for eksempel«.

Fordybet i en drøm

Da Stig Lauritsen var barn, havde hans bedsteforældre et meget lille drivhus på deres grund. Og nogle gange glemte de tiden i deres drivhus:

»Dengang kunne jeg aldrig forstå, hvorfor jeg ikke kunne få mine bedsteforældre op i huset og lave mad. Men de var jo opslugte af at binde planter op, af at nusse om planterne og ikke mindst af at drømme. Det er jo det, vores drivhuse og orangerier gør: De skaber plads til at drømme og giver os mulighed for at glemme tid og sted, mens vi er fordybet i den drøm, vi har skabt«. 

Drivhuse og orangerier har også en anden særlig kvalitet, siger Stig Lauritsen: »Der er lys over det hele, og lyset betyder alt. Uden lys ville vi ikke eksistere. Man har altid brugt store vinduesflader til at få lyset ind i vores huse. Drivhuse og orangerier har vinduer over det hele. Jeg plejer at sige, at vi her i Paradehuset lever i en glasklokke, for det er jo egentlig det, vi gør.«

orangeri lys.jpg
"Her kan vi være afskærmet for vind og vejr og skabe vores helt eget univers alt efter, hvem vi er. Når jeg besøger folks orangerier, hører jeg dem tit sige, at der har de skabt deres eget private univers med alle de ting, de gerne vil hygge om" Stig Lauritsen

Væksthuse skaber rammerne for at komme tæt på lyset og naturen
og giver samtidig plads til at drømme. Foto: Greg Kobett.

Det skrøbelige liv

For 12 år siden var Stig Lauritsen igennem en hjertetransplantation, der fik ham til at tænke anderledes på livet: 

»Når man har været tæt på døden, værdsætter man nogle andre ting, end man gjorde før. Man kan falde lidt i svime over småting, som når en orkidé pludselig sætter én knop. Før i tiden ville man tænke: Øv, den skulle have sat otte knopper. 


Nu tænker man: Nej, hvor dejligt, den har sat en knop. Så på en måde har jeg accepteret det skrøbelige i vores hverdag og vores planter«. 

Den accept ses tydeligt, hvis man besøger Paradehuset, siger Stig Lauritsen: 

»Vi arbejder meget med, at tingene visner og forgår, og det er også en fantastisk flot proces. Hvis en pelargonie har tabt alle sine blade, kan det være, at den stadig har lidt liv i toppen. Og det kan være meget smukt«.

drivhus planter.jpg

Væksthuse skaber rammerne for at komme tæt på lyset og naturen og giver samtidig plads til at drømme. Foto: Greg Kobett.

Lys til døgnrytmen

I væksthuse kan det nogle gange være nødvendigt at skærme af for solen af hensyn til planterne, men for det meste er lyset en ven for både planterne og deres mennesker. 

Med alderen øges menneskets behov for lys faktisk, fordi vores øjne gradvist mister noget af evnen til at lade lyset passere nethinden. Det er en helt almindelig og naturlig aldringsproces, som kan påvirke blandt andet  vores søvn, fordi lys og døgnrytme hænger sammen. 

Amerikansk forskning har vist, at det har stor betydning for ansatte på et 


kontor, om de arbejder i nærheden af vinduer og modtager dagslys, eller de ikke arbejder i nærheden af vinduer.

Ifølge den undersøgelse sover kontoransatte, der sidder ved dagslys, markant bedre end kontoransatte, som ikke får dagslys. 

Det hænger sammen med, at vi om dagen har brug for, at hjernen udvikler det opkvikkende hormon serotonin, der stimuleres af dagslys. I mørke frigiver hjernen i stedet søvnhormonet melatonin. Det er vigtigt for døgnrytmen, at de forskellige hormoner frigives på de mest gavnlige tidspunkter. Sagt på en anden måde: en god nattesøvn begynder med dagslys. 

orangeri planter.jpg
"Et hus af glas kan være ens bedste sted i verden" havedesigner, Stig Lauritsen

I et væksthus kan lyset strømme ind gennem vindues-glasset
til glæde for både planter og mennesker. Foto: Greg Kobett.

Når øjnene med alderen bliver dårligere til at lade lyset passere nethinden, er det meget væsentligt for døgnrytmen at få godt med dagslys, sådan som mennesket også oprindelig biologisk set er skabt til.

Men vi har i det hele taget godt af høj lysintensitet i dagtimerne. 

Med det i tankerne er det ikke svært at følge Stig Lauritsen, når han siger, at et hus af glas »kan være ens bedste sted i verden«: »Og så er det 

jo på en måde ganske trist, at vi bygger så kæmpestore villaer. Måske kunne vi bare bygge små fine orangerier eller drivhuse rundt omkring. Med soveceller i. Der er faktisk ikke så meget mere, man har brug for, vel?«

Læs mere om Paradehuset på paradehuset.dk

 

Gå på opdagelse i vores katalog

Drømmer du om en grøn oase tæt på lyset og naturen? Så gå på opdagelse i vores nyeste katalog og se alle mulighederne inden for orangerier, udestuer, pavilloner og drivhuse. 

Se katalog

Velkommen i vores inspirerende showrooms

I vores skønne showrooms i Kolding og Greve kan du gå på opdagelse blandt vores mange forskellige og inspirerende orangerier, udestuer, pavilloner og drivhuse.

Find nærmeste showroom

Rum til samvær og nærvær tæt på lyset og naturen

Nærvær er fundamentalt for vores trivsel. Derfor er det vigtigt, at vores hjem giver os rum til ro og fordybelse. Find tid til hinanden omgivet af lyset og naturen.