VICA orangeri udestue (128).jpg VICA orangeri udestue (128).jpg

Uderum til ro og fritid

Vi ønsker at indrette vores isolerede glasbygninger og haver, så de ikke er for arbejdskrævende og lægger op til, at vi kan bruge uderummene til ro og eftertænksomhed hen over sensommeren.

Æbler og blommer modnes, georginer og asters lyser op, og nu gælder det om at nyde synet af de tidlige aftentimers rødmende sol.

Fra udestuer og glasbygninger kan der være en pragtfuld udsigt til sensommeren. Og hvis man følger en af de aktuelle, stærke tendenser i Danmark, har man måske bevidst indrettet havens bygninger, så de ikke er for arbejdskrævende og giver gode muligheder for at nyde naturen – ikke mindst ved at forlænge uderummet til langt hen på sensommeren.

Q3_03_Foto af havearkitekt Janni Bjerregaard Lund (2).jpg
Orangerier og udestuer er noget af det, der jævnligt efterspørges af havearkitekt Janni Bjerregaards kunder. Foto: Privat

»Tendensen er, at man gerne vil bruge for eksempel orangerier og drivhuse mere som opholdsrum og placere den slags bygninger tættere på hovedterrassen og på boligen«, siger havearkitekt Janni Bjerregaard Lund, der arbejder med at planlægge, etablere og vedligeholde haver i sit eget firma RoomOutside ved Roskilde.

Hun oplever, at der lige nu er to tydelige tendenser i danskernes ønsker til haveliv.

Den ene gælder fortrinsvis den unge generation, der ønsker at dyrke grønt og frugt i haven, så de kan vise deres børn, hvor for eksempel gulerødderne og solbærrene kommer fra.

Den anden tendens gælder typisk en mere moden generation, som gerne vil bruge penge på at indrette sig med for eksempel isolerede glasbygninger, der giver rigtig meget lys og mulighed for at opholde sig nær naturen og i læ for vind og vejr langt ind i det efterår, som inden længe vil byde på lavere udendørstemperaturer.

»Den lidt ældre generation har mere et livsnyderperspektiv og ønsker et opholdsrum, hvor de kan slappe af, forlænge sommersæsonen og nyde naturen.

Det perspektiv møder jeg hos mennesker, der desværre har rigtig, rigtig travlt til hverdag. Når de så endelig har fri, så ønsker de at deres tid i haven skal være af høj kvalitet«, siger Janni Bjerregaard Lund.

VICA orangeri udestue (57).jpg

Foto: VICA Danmark.

Tilbygning med lys
For nylig havde hun tre kunder, der valgte at få orangerier som tilbygninger på deres huse:

»Har man en ældre bolig, hvor vinduespartierne ikke er så store, så kan man tilføje et orangeri til matriklen. Jeg har haft kunder, som efter at have fået et orangeri siger til mig, at de har sat spisebordet derud og er derude hver dag«.

Janni Bjerregaard Lund møder en del mennesker, der gør sig klar til den kommende pensionisttilværelse ved at bygge lækre uderum, som lægger op til, at man bruger rigtig meget tid derude. Det kan være med kaffekanden og en god bog, med musik i ørerne, med en hobby eller som et rum med ro til eftertænksomhed.

VICA orangeri udestue (45).jpg
Foto: VICA

»Mine kunder efterlyser ikke så ofte de gode vækstbetingelser i et orangeri eller drivhus. De er mest interesserede i den hygge, de kan skabe i et orangeri. Det skal være hyggeligt, når man kommer hjem, hvis man har et travlt arbejdsliv.

Derudover betyder dufte en del. De planter, man vælger at omgive sig med, skal gerne dufte rigtig dejligt og være smukke. Det kan være, at man har nogle enkelte krydderurter og nyder den duft, de har, når man plukker af dem«.

Køkkenerne bliver inde
For 20 år siden indrettede danskerne nye haver, der ikke krævede andet end en græsslåmaskine. Nu må der gerne være flere oplevelser at hente, så sanserne stimuleres – ikke mindst i form af rum til ro og eftertænksomhed.

En undersøgelse viser, at når boligejere renoverer deres uderum, står afslapning i dag øverst på listen over de formål, de ønsker af et uderum. Også det at kunne spise i et uderum er væsentligt.

Til gengæld er det ikke længere så populært at indrette udekøkkener, som det var for blot et tiår siden. Janni Bjerregaard Lund har heller ikke mange kunder, der efterlyser udekøkkener:

»Jeg tror også, at en del har fundet ud af, at der ikke skal mange regnfulde danske somre til, før et udekøkken giver mindre værdi, end man håbede på. I hvert fald tegner jeg ikke mange udekøkkener. Jeg tegner derimod mange lækre grillsteder«.

Q3 Key visual stemning (masser af lune og læ i boligens lyseste rum).jpg

Foto: VICA Danmark

Hellere glashuse end legehuse
Janni Bjerregaard Lund tror på, at vi fremover vil se flere, der tilbygger med en eller anden form for glasareal. Det hænder også, at hun selv anbefaler kunder at gøre det. For eksempel når unge familier fortæller hende, at de drømmer om et legehus til børnene i haven og siger, at det er noget, de gerne bruger penge på.

»Da plejer jeg at sige til dem, at hvis de har en drøm om at få et drivhus på et eller andet tidspunkt, så skal de hellere vælge et drivhus eller et orangeri fremfor et legehus og indrette et hjørne til børnene i det. Det siger jeg, fordi jeg oplever, at legehuse traditionelt er bygget med små vinduer, så de bliver så mørke. Og der kommer nemt blade og edderkoppespind i legehuse, og ofte ender det med, at børnene ikke bruger det ret meget. Så er det bedre med en lys glasbygning, hvor børnene kan lege restaurant med deres legekøkken i et hjørne«.

På Janni Bjerregaard Lunds hjemmeside roomoutside.dk har hun fremhævet et citat af skuespilleren Audrey Hepburn: »To plant a garden is to believe in tomorrow«.

Med det citat har hun lyst til at signalere til kunderne, at en have ikke er en ting, man kan skabe på en dag:

»Mange er vant til, at man kan lave ting færdige på en dag, men jeg synes jo, det er skønt at have projekter, der rækker ind i fremtiden. Har man stauder i sin have, kommer de jo igen år efter år. Uanset om man står i sit livs krise. Og fuglene bliver ved med at synge, selv når man oplever nogle bump igennem livet«.

Læs også ...

Rum til samvær og nærvær tæt på lyset og naturen

Nærvær er fundamentalt for vores trivsel. Derfor er det vigtigt, at vores hjem giver os rum til ro og fordybelse. Find tid til hinanden omgivet af lyset og naturen.


Lad dig inspirere

Se vores katalog og få masser af inspiration og idéer til hvilke løsninger og designs, der passer til dig og din bolig.

Se katalog

Velkommen i vores inspirerende showrooms

I vores skønne showrooms i Kolding og Greve kan du gå på opdagelse blandt vores mange forskellige og inspirerende orangerier, udestuer og pavilloner.

Find nærmeste showroom