Projekt / Orangeri

Der er en hel egen magi i orangeriet

Fakta om projektet

Type
Fritstående orangeri
Varmekilde
Pillefyr
favorite_border favorite Gem
Billeder fra projektet
Orangeriet giver livsglæde, tryghed og meningsfuld beskæftigelse for demente
Om projektet

Orangeriet giver livsglæde, tryghed og meningsfuld beskæftigelse for demente

På Sct. Kjeldsgården er man ikke mere i tvivl.

” Vi havde gjort os nogle tanker, inden vi investerede i orangeriet: ville det fungere, ville beboerne med derud, ville det gøre en forskel, o.s.v. Men i dag er vi overhovedet ikke i tvivl. Der er en hel egen magi i orangeriet, en egen ro samtidig med, at man er tæt på naturen. Til stor gavn for beboere og personale siger Pia Østergaard, forstander på Friplejehjemmet Sct. Kjeldsgården i Viborg.

Friplejehjemmet Sct. Kjeldsgården er et specialplejehjem for mennesker med demenssygdomme. Plejehjemmet er en del af de ca. 40 Danske Diakonhjem – og har 54 pladser med 65 fastansatte og en del afløsere. Plejehjemmet har for nyligt fejret sit 60 års jubilæum.
Plejehjemmet gør meget for at stimulere beboerne og udover de store og lyse lokaler har man f.eks. både drivhus, hønsehold og egen campingvogn på matriklen – ligesom der også kan bo kæledyr som f.eks. hunde, katte og papegøjer på plejehjemmet.

Grøn Omsorg

Grøn Omsorg

Orangeriet har erstattet den ene af plejehjemmets to ugentlige ” Grøn omsorg” skovture – her hen over vinteren. Orangeriet bruges næsten hver dag i 1,5 – 2 timer, og derude kan personalet fastholde emne-interessen hos beboerne. Der bliver f.eks. strikket karklude i damernes strikkeklub, og herrerne har fået en snapseklub, hvor en frivillig har fortalt om snapsebrygning – og nu også en jule-snapsetogbane, der kører rundt med snapseglas.

Livsglæde og tryghed
- Orangeriet giver livsglæde, tryghed og meningsfuld beskæftigelse for mennesker der er ramt af demens. Orangeriet fremmer roen – og for husets beboere er det vigtigt, at vi tager hensyn til deres egen historie. Det er ofte korttidshukommelsen der svigter ved demens, mens det er lettere at huske tilbage. Vi kan isolere historierne i orangeriet – og give tid og plads til eftertænksomhed hos den enkelte. Kort sagt et rigtigt godt rum til ro.

Naturen gør noget godt

Naturen gør noget godt

- Naturen og udelivet gør noget godt for mennesker med demenssygdomme. Naturen stiller ingen krav - her er kun dufte, lyde og andre sanseindtryk. Den oplevelse ville vi gerne have ind i plejehjemmets regi og orangeriet opleves, som et fantastisk frirum til det. Her er ingen forstyrrelser fra telefoner, personale, besøgene m.m. Ideelle betingelser for at skabe stjernestunder for beboerne.

Pia Østergaard har også en vigtig pointe til andre plejehjem, der overvejer at investere i et orangeri:
- Det at få et orangeri i et plejehjem kræver, at man ved hvad man vil bruge det til - og når man har fået det, skal det bruges systematisk og aktiviteterne programlægges til orangeriet. Så bliver man rigtig glad for det.

Inspiration

Gå på opdagelse i vores inspirationskatalog

Vi har samlet en masse inspiration og gode råd i vores katalog, så du kan drømme dig hen og finde den løsning, der er den rigtige for dig.

Du vælger selv, om du vil se kataloget online – eller vil have det tilsendt fragtfrit med posten.