Her er naturen hentet indenfor

I et orangeri har man mulighed for at nyde synet og duften af planter, der kræver lys og varme året rundt. En havestue med et stort, gammelt figentræ var noget af det, Henrik Otterstrøm og Anne-Grete Barlaug faldt for ved deres hus, da de købte det. 

Når Henrik Otterstrøm og Anne-Grete Barlaug spiser frokost ved spisebordet i havestuen, beskytter glasloftet dem godt imod vind og vejr. 

Det kan regne og blæse udenfor.  Inde i den lyse isolerede glasbygning er der læ og ly for nedbør og blæst, og ægteparret bruger den som opholdsrum hele året, bortset fra når det er frostvejr, hvor de har fravalgt at holde uderummet varmt.

Vi har trukket naturen indenfor (2).jpg

Som et grønt tag ligger det gamle figentræ henover spisebordet, der er det naturlige centrum i Henrik Otterstrøms havestue. Foto: VICA Danmark.

»Havestuen er frostfri hele året, og vi har fået sat en varmepumpe op, så vi kan varme den op. Men når det fryser udenfor, bruger vi den blot til opbevaring af planter, der ikke tåler frost. Der skal dog ikke være mange varmegrader ude, før vi tager vores kaffe og vores frokost med derud«, siger Henrik Otterstrøm.

Havestuen ligger mellem huset og et anneks. Oprindelig har der været en åben gård mellem de to bygninger, siger Anne-Grete Barlaug:

»I 1947 blev huset købt af en skibstelegrafist, der gik i land. Han byggede havestuen, og fordi det var før oliekrisen i 1970’erne, kunne han tillade sig at opvarme den med centralvarme. Han har sikkert savnet de varme lande, for han plantede et figentræ i havestuen og havde også eksotiske fugle og edderkopper derinde«.

Vi har trukket naturen indenfor (6).jpg
Foto: VICA

»Vi har hentet naturen indenfor. Der er noget specielt over at sidde under et træ«. Ejer af orangeri, Henrik Otterstrøm

Figentræet har rundet de 70
Fuglene og edderkopperne er for længst væk. Men figentræet og selve havestuen var noget af det, der gjorde, at Anne-Grete Barlaug og Henrik Otterstrøm købte netop det hus i Farum i 2009. Da de overtog det, var havestuen imidlertid i en noget anden og dårligere forfatning, end den er i dag:

»Der var enkeltlagsglas, og det hele var ganske utæt, koldt og råddent«.

Efter at have overvejet forskellige muligheder for at reparere bygningen mellem huset og annekset endte ægteparret med at vælge at få skiftet selve glaskonstruktionen. I dag er havestuen et sundt, helårsisoleret rum. Og figentræet står der stadig.

»Figentræet er over 70 år gammelt nu, og da vi renoverede havestuen, blev den bygget op omkring det træ, fordi vi gerne ville bevare det. Det er et charmerende træ. Om foråret har det små, lysegrønne blade, og om sommeren bliver det som et mørkegrønt tag, det er hyggeligt at sidde under«, siger Henrik Otterstrøm og tilføjer, at figentræet er med til at gøre havestuen til en naturoplevelse:

»Vi har hentet naturen indenfor. Det er noget specielt over at sidde under et træ«.

Figentræet er en meget generøs vækst i glasbygningen i Farum. Dels vokser træet fortsat, og Henrik Otterstrøm beskærer det jævnligt for at sørge for, at det kan blive ved med at bo i havestuen. Dels giver det hvert år flere hundrede figner.

Vi har trukket naturen indenfor (5).jpg

Slyngplanten Susanne med det sorte øje bidrager med farve til den rolige atmosfære i havestuen i Farum. Foto: VICA Danmark.

Farvestrålende slyngplante
Også andre eksotiske planter vokser i stuen:

»Vi har en ganske stor vinranke, der giver masser af søde og lækre druer. Nogle af dem spiser vi – andre presser vi til saft. Vi har også et knap to meter højt citrontræ, der bærer så mange citroner om vinteren, at vi har kunnet lave vores egen lemoncello. Derudover har vi et ret nyt limetræ, og vi har et kumquattræ, der vokser godt, men vist mangler en kone eller en mand. Jeg har i hvert fald ikke kunnet få det til at give frugter«, siger Henrik Otterstrøm.

Selv om der er masser af grønne planter i bygningen er den indrettet med fokus på, at den skal være et dejligt sted at opholde sig for både husets ejere og dets gæster.

Spisebordet med seks stole omkring er det naturlige centrum i stuen. Desuden indeholder den blandt andet en vask, som både er nyttig og dekorativ, gode loftslamper og – i sommerhalvåret – udvalgte, farvestrålende planter:

Vi har trukket naturen indenfor (4).jpg

Foto: VICA Danmark.

Selv om der er masser af grønne planter i bygningen er den indrettet med fokus på, at den skal være et dejligt sted at opholde sig for både husets ejere og dets gæster. Spisebordet med seks stole omkring er det naturlige centrum i stuen. Desuden indeholder den blandt andet en vask, som både er nyttig og dekorativ, gode loftslamper og – i sommerhalvåret – udvalgte, farvestrålende planter:

»Hvert år køber vi et nyt eksemplar af slyngplanten Susanne med det sorte øje, som får lov til at krybe op af et rør«, siger Anne-Grete Barlaug.

Om sommeren er figentræet og den smukke, gule Susanne med det sorte øje noget af det første, både husets ejere og dets gæster ser, når de kommer ind i huset. Husets hoveddør er nemlig i havestuen, og det sætter beboerne pris på hele året, også om vinteren. Som Henrik Otterstrøm siger:

»Når det er koldt udenfor, og man kommer hjem, er det så dejligt at komme ind i havestuen«.

Idéer til eksotiske planter i havestuen eller orangeriet

Blomster: Kamelia, myrte, bourgonvilla, nerie, orkidé.
Urter: Laurbær, basilikum, ananassalvie, citrongræs, rosmarin, aloe vera.
Frugt og grønt: Kiwi, fersken, vindrue, figen, oliven, artiskok samt citrusplanter som pomerans, citron, appelsin og lime.

Lad dig inspirere

Se vores katalog og få masser af inspiration og idéer til hvilke løsninger og designs, der passer til dig og din bolig.

Se katalog

Rum til samvær og nærvær tæt på lyset og naturen

Nærvær er fundamentalt for vores trivsel. Derfor er det vigtigt, at vores hjem giver os rum til ro og fordybelse. Find tid til hinanden omgivet af lyset og naturen.

Udforsk mere

Velkommen i vores inspirerende showrooms

I vores skønne showrooms i Kolding og Greve kan du gå på opdagelse blandt vores mange forskellige og inspirerende orangerier, udestuer og pavilloner.

Find nærmeste showroom