Sådan laver du dine egne gardiner til dit drivhus

Vil du have gardiner i drivhuset eller i et andet uderum fra VICA Danmark?

Gardiner i drivhuset kan give tiltrængt skygge, da glasbygningen kan blive meget varmt i sommersolen. En af vores kunder, Nina, har syet sine egne gardiner, der bringer skygge og et roligt udtryk til hendes drivhuset.

Her finder du guiden til, hvordan du selv kan lave gardiner til drivhuset, med hjælp fra Nina's egne erfaringer. 

Sådan laver du dine egne gardiner til dit drivhus
Materialer

Hvilket stof skal du vælge til gardinet?

Først og fremmest skal du vælge stof til gardinerne – det skal gerne være let og tyndt, så det ikke tynger for meget i wiren, og så det falder pænt under vinduerne, fortæller Nina. Nina anbefaler at bruge et vævet stof, f.eks., volie.

Stoffet bør være 100% syntetisk, da naturmaterialer hurtigt mørnes i solen og af fugten i drivhuset. Derudover er et hvidt eller råhvidt stof bedre end mørke stoffer, da det ellers vil blive afbleget i solen.

Nina har selv syet gardinerne, men hun foreslår også, at man vælger gardiner fra f.eks., Jysk eller IKEA, som blot skal afkortes – så slipper man for at sy siderne selv.

Materialer

Hvad skal du bruge til at hænge dem op?

Nina har brugt ophængsøjer, der er købt i vores tilbehørsshop. Alle ophængsøjerne som holder wiren mellem gardinfagene er blevet skåret op med en vinkelsliber for at gøre det nemt når gardinerne skal sættes op og tages ned igen og for at man kun skal have et ophængsøje igennem løbegangen som findes i profilerne. Man kan også bruge en nedstryger hvis ikke man har en vinkelsliber.

Nina har købt en coated wire og wirelåse fra jem og fix. Hun anbefaler at wiren skal være coated, både for at gardinerne glider nemt, men også for at der ikke kommer rust på den, som så bliver overført til gardinerne. 

Fremgangsmåde

Hvordan hænger du wiren op?

Nina fortæller, at hun startede med at opsætte ophængsøjerne i drivhusets profiler – både over og under vinduet. Herefter skulle der sættes en wire op, igen både over og under vinduet.

For at fæstne wiren, har hun i den ene ende brugt en wirelås.

I den anden ende har hun lavet et system, der gør det muligt at stramme wiren yderligere, når gardinerne er sat op for at få den så stramt som muligt. Det sikrer, at gardinet spreder sig fint ud over vinduet. Det kan tilpasses til dit eget behov, så du kan skabe det udtryk du ønsker med gardinerne. Du bør altid dele gardinerne op i drivhusets fag med ophængsøjer imellem, ellers bliver de for tunge og wiren vil ikke kunne strammes op

OBS - det er vigtigt at føre gardinet igennem wiren, inden at det hele strammes til. 

Fremgangsmåde

Hvordan opsætter du gardinerne?

En af de ting du skal være opmærksom på,  hvis du vælger at sy gardinerne selv er selvfølgelig størrelsen, så at de har både den rigtige bredde og længde. Det er ligeledes vigtigt at sy løbegangen i gardinerne i top og bund, som wiren kan føres igennem. Løbegangen skal være bred nok til at ophængsøjet kan glide nemt igennem uden at sidde fast. Derudover kan det også en fordel, hvis du syer din gardiner i flere sektioner, så du har større bevægelighed i dine gardiner. Det er dog vigtigt at gardinerne er bredere end det fag, det skal dække, så de kan "rynke". Det giver langt det pæneste resultat.

En mulighed kan også være at købe færdigsyede gardiner som er for lange, som du så kan korte af og selv lave løbegang i top og bund. Så slipper du for arbejdet med at sy siderne og oftest kan du finde billige syntetiske gardiner i både Jysk og Ikea.

Når du har syet dine egne gardiner eller afkortet de færdigsyede gardiner, skal wiren blot føres igennem løbebanerne både foroven og forneden – ved at opsætte gardinerne på denne måde, kan de hænge parallelt med de skrå loftsvinduer i drivhuset. Nina har valgt at opsætte gardiner i alle modulerne i den ene side af taget og ned langs tre moduler i den ene side. Dette er valgt udfra solens placering og for at sikre optimal skygge til deres behov. 

Vil de have mere sol, så er det bare at trække gardinerne til siden - i toppen kan du med fordel benytte en styrepind med en krog i.  

Detalje billeder af gardinerne
1/13

Undgå våde gardiner

Nina oplevede, at de automatiske vinduesåbnere ikke reagerede hurtigt nok, når regnen begyndte at falde – og det gjorde hurtigt gardinerne våde.

For at løse problemet, købte hun bruseforhæng i blød plast og klippede dem til, så de kunne monteres bag på gardinerne under de åbne vinduer. På den måde bliver vandet, der kommer ind, inden vinduerne lukker, ledt ud til siden i drivhuset og ikke ned i møblerne.

Bruseforhængene er fra IKEA og hedder Luddhagtorn. Klemmerne, de er hængt op med, hedder Riktig.

Billeder af drivhuset
1/19

Vil du vide mere om drivhuset?

Nina og hendes mand har valgt et grønt Helios Master Victorian på 14,2 m2 til at stå frit i deres have. Her har de fået skabt en skøn oase væk fra huset, hvor både de og familiens firbenede dyr elsker at opholde sig. 

Drømmer du om et drivhus magen til? Så kan du læse mere om modellen herunder

book_online Book møde