Hvis træer kunne tale, tav vi alle og lyttede
Det kan give ro i krop og sind at opleve naturens bevægelse gennem efteråret med al wi-fi slået fra. For havearkitekt Kaj Evers har over 100 år gamle, skulpturelle træer fra Japan en særlig spirituel betydning.
Trætoppe svajer i kronerne, blomstrende georginer bukker deres farvestrålende hoveder, og både børn og voksne er klædt ekstra varmt på udenfor, når det blæser. Og vinden er lidt ekstra aktiv, nu hvor naturens overgang til efterår er i fuld gang.
Fra udestuen kan havearkitekt Kaj Evers og hans familie med øjnene følge, hvordan løvfældende træer skifter fra grønne til gyldne nuancer:
»Vi er i udestuen morgen, middag og aften. Derude har vi et stort plankebord, hvor vi spiser alle måltider. Siden vi har fået den glasbygning, er vi nærmest blevet ornitologer: Pludselig kommer der en flok gæs trækkende henover hovedet på os, eller vi ser nogle duer lande i haven. For nylig så vi en flagspætte«.
Kaj Evers og hans familie slukker sommetider for alle elektroniske apparater – telefoner, computere, fjernsyn og så videre – og giver sig i stedet til at spille kort eller ludo. »Engang imellem er det rigtig godt at slukke for de elektroniske apparater. Når vi gør det som familie, hygger vi os på den gode gammeldags måde med brætspil og den slags. Og gør man det selv, når man er alene, kommer man mere ind i sig selv. Man kommer ned i dybden med tankerne«, siger Kaj Evers.
De grænseløse input belaster os
Den nemme adgang til internettet betyder, at mennesket i dag stimuleres af indtryk stort set alle sine vågne timer.
Der er ingen tvivl om, at mange af os føler, det er belastende med den grænseløse mængde af indtryk. Derom vidner dels undersøgelser, dels den store mængde af bøger, kurser og apps, der handler om at finde ro i sjæl og krop ved hjælp af blandt andet mindfulness.
Kaj Evers’ interesse for mindfulness er kommet helt naturligt. Han har altid følt sig som et menneske med kontakt til den spirituelle verden:
»Jeg har det, som man måske ville kalde ’en sjette sans’. En evne til at mærke og fornemme ting. For eksempel kan jeg mærke, hvordan andre har det. Ikke bare om de er glade eller kede af det, men måske også, hvad det handler om. For mig har det derfor været naturligt at dyrke noget meditation og at sætte mig ind i det, der kaldes mindfulness«, siger han.
I sin virksomhed Eversgreen uden for Kolding arbejder han med alle former for planter, stauder, træer, blomsterløg og buske. Men navnlig én slags træer har særlig betydning for ham.
Skulpturelle, spirituelle træer
Som den eneste i Nordeuropa køber og importerer Kaj Evers skulpturelle, japanske træer, der er over 100 år gamle og ifølge ham er særligt spirituelle træer. Det har han gjort, siden han for nogle år siden fik mulighed for at tage til Japan og selv se og udvælge træer:
»Det er træer, som er gået i arv fra far til søn, fra onkel til nevø og så videre. Jeg plejer at sige: »Hvis træer kunne tale, tav vi alle og lyttede«. For når man står ved siden af et træ, der er så gammelt, bliver man ydmyg og tænker: Hvad ville det have sagt, hvis det kunne tale? Det ville kunne fortælle mange historier. Da det ikke kan sige noget, kan man begynde at fundere i sit hoved over, hvad det mon ville have sagt, hvis det kunne. Og så begynder der pludselig at ske noget, der hedder mindfulness«.
Kaj Evers fortæller, at man ikke bare uden videre tager til Japan og køber de spirituelle træer:
»Det er som at købe deres børn. Man skal ikke pjatte med det, når man står over for et træ i Japan. Man skal tage det alvorligt. Ellers får man at vide, at man kan komme en anden dag – eller blive helt væk«.
Rent skulpturelt er de japanske træer fantastisk smukke at se på, siger Kaj Evers. Hvert eneste af de træer er unikt, og når folk får øje på sådan et træ, bliver de draget hen til det.
»Man bliver helt betaget af at stå og kigge på det«, siger han.
Udover at være helt specielt at se på kan træet også noget andet:
»For mig udskiller de den rette energi, de rigtige signaler, hvis du vil have dit mindfulness op på et højere niveau. Men måske skal man være gjort af noget bestemt for at kunne mærke det«, siger Kaj Evers.
Zenspots i forjagede byer
Havearkitekten drømmer om at få byplanlæggere, landskabsarkitekter og kommuner med på hans idé om at indrette, hvad han kalder ’zenspots’ rundt omkring, hvor mennesker har brug for ro.
»I nærheden af parker og midt i de forjagede byer eller måske ved sygehuse eller psykiatriske hospitaler kunne man udvælge steder, hvor man lod sådan et spirituelt træ stå og måske anlagde rislende vand og omkransede det af høje hække eller hegn. Så kunne folk gå ind til træet og tage et pusterum. Det behøver ikke være stort, måske bare 5 gange 5 meter. Det ville være et naturrum med en speciel rolig og afstressende energi«.
Hjemme hos sig selv har Kaj Evers et af de gamle japanske træer. Viser efterårsvejret sig fra sin stride side, kan han stadig se træet og andre ting i haven fra udestuen, der ligger i direkte forbindelse med huset.
Udestuen lukkes ikke af her om efteråret. Den er i brug hele året – takket være blandt andet en brændeovn.
»Den tænder vi op i, når det bliver koldt, og så bliver det faktisk ekstra hyggeligt at være der. Ild og brænde er jo også natur. Det er i det hele taget det skønneste at være derude«.
»Det synes børnene også. Hvis himlen er skyfri, har de nogle gange bedt om at sove derude, for der kan de ligge og se på stjernerne«.