Indret dit uderum med lys – det betyder mere, end du tror

Gør din glasbygning eller overdækning stemningsfuld og hyggelig i de mørke måneder og på de lune sensommeraftener. Vi har allieret os med Jette Ohlsen fra LIK i Vejle, som giver sit bud på, hvordan du kan indrette uderummet med både stemningsfuld og praktisk belysning. Som ekspert i belysning har Jette Ohlsen blandt andet været med til at indrette de forskellige glasbygninger og overdækninger i vores showrooms i Kolding, Aalborg og Køge.

Når uderummet skal indrettes, er det ikke blot vigtigt at tænke i farver og materialer men også i lys. Det er ikke så kompliceret – men det gør en stor forskel. Jettes overordnede anbefalinger er:

  • Find en god balance, så uderummet ikke bliver for mørkt, men heller ikke for lyst og overeksponeret.
  • Brug forskellige lyskilder til at skabe forskellige stemninger i uderummet.
  • Lad det kunstige lys afspejle solens lys.

Bliv klogere på belysning herunder – og find frem til netop det, der passer til dit uderum.

Sådan trives vi i lyset

Find en balance mellem lys og mørke i uderummet

God belysning handler om meget mere end at kunne se, hvad man laver. Ja faktisk spiller menneskets instinkter ind på, hvordan vi oplever og trives i forskellige typer belysning, forklarer Jette Ohlsen:

”Lyset har altid været vigtigt for mennesket. Det er ikke tilfældigt, at vi kan opleve lyset i et rum som særligt behageligt eller ubehageligt. Det ligger dybt i vores natur. I skarpt og direkte lys kan vi føle os for eksponerede – og er det for mørkt, kan vi få følelsen af, at der ligger noget på lur, vi ikke kan se.”

Især naturligt blødt lys kan de fleste mennesker godt lide, uddyber hun:

”Vi har det allerbedst i det bløde lys, der ligger som en mellemting mellem mørke og lys. Som under en trækrone, hvor der kommer lidt lys igennem. Det hedder dappled light – og her føler vi os bedst tilpas.”

Det er vigtigt at tage denne viden med i overvejelserne, når du skal indrette uderummet med lyskilder, som skaber de perfekte betingelser for dig. Find en balance, hvor uderummet ikke bliver for mørkt, men heller ikke for lyst og overeksponeret.

 

Tilpas lyset til brugen af rummet

”Jeg kigger på, hvad funktionen i rummet er – og laver lysdesignet ud fra det”, fortæller Jette Olsen og uddyber:

”Overvej, hvilke naturlige lyskilder du har i rummet, og hvilket kunstigt lys der skal tænkes ind i helheden for at skabe den rette atmosfære og stemning. Det handler om at udnytte de muligheder, som lyset giver.”

Funktionslys:
Funktionslys er det lys, du skal bruge ved skrivebordet eller køkkenbordet – steder hvor du skal bruge et godt arbejdslys til at kunne se, hvad du laver. Lyset har altså en konkret funktion og deraf navnet.

Farvegengivelse:
Farvegengivelse betyder, hvor godt eller nøjagtigt du ser farven på de ting, du har i rummet. Det gør sig især gældende inden for tekstil. Du har måske oplevet at stå i en tøjbutik og have svært ved at se præcis, hvilken farve en bluse har. Det er fordi farvegengivelsen er for dårlig.

Luminans:
Luminans er måleenheden for lysstyrken for et fladeareal, når man kigger i en bestemt retning pr. kvadratmeter. Hvis luminans springet er for stort, indikerer det en for stor kontrast i lyset i rummet. Det kan ske hvis du f.eks. kun har en stor lyskilde i rummet og resten af rummet er mørkt.

Er din glasbygning primært et rum til hygge og gode middage med venner og familie, er funktionslyset mere underordnet. Så handler det i højere grad om at vælge lyskilder, som giver et varmt og dæmpet lys – stemningsbelysning.

Det kan også være, du ønsker, at lyset skal dække et større område – så er vi ovre i det almene lys, også betegnet som grundlys. Her kan du f.eks. bruge en eller flere loftslamper.

Måske er drømmen at bruge uderummet som atelier, kontor eller tegnestue? Så er det funktionslyset, der skal i spil – så du kan se, hvad du laver, og farvegengivelsen er god.

Indret dit uderum med lys – det betyder mere, end du tror
Lyskilder

Skab forskellige stemninger med forskellige lyskilder

Du kan skabe helt særlige stemninger i uderummet med forskellige lyskilder.

”Lys er en kæmpe magtfaktor. Det er helt essentielt at forstå, hvor stor en betydning lyset har i rum og ikke mindst i uderummet”, siger Jette Olsen.

Lad dig inspirere af forskellige typer belysning herunder, og læs mere om, hvad Jette mener, de forskellige lyskilder kan – og ikke kan.

Lyskæder og fairy lights
”Med en lyskæde kan man nemt få associationer til sommerfester eller sydens terrasser og restauranter. Lyskæder er indbegrebet af sommer og hyggelige grillaftener. Brug lyskæden som dekoration for at skabe en hyggelig stemning i uderummet.

Du kan med fordel bruge fairy lights i flasker og glas for ekstra hyggestemning i uderummet.

Ved lyskæder er farvegengivelse knap så vigtigt. Det er nemlig ikke funktionslys, for lyskæden har et helt andet formål end lyset i sig selv – nemlig at være stemningsskabende”.

Skjult LED-lys
”Skjult LED-lys kan skabe rumbelysning, som ikke er direkte. Denne type lys er mere ”faded” eller diskret end spotlys. Med LED-strips skal man være opmærksom på at vælge en god kvalitet, så man undgår lys med forskelle i farvetonerne i dioderne – og dermed stor spredning i temperaturen på lyset.”

Smart eller timet belysning
”Du kan med smart belysning time lyset og indstille det efter solens rytme. På den måde ændrer lysets farve sig efter solen, hvilket er godt, fordi lyset dermed ikke påvirker din naturlige rytme negativt. Vælger du smart belysning, er det derfor vigtigt at indstille lyset rigtigt, så du får denne effekt ud af lyset.”

Bord- og loftslamper

”De fleste vælger lamper ud fra designet. Men det er mindst lige så vigtigt at tænke over, hvilken funktion lyset skal have. Når man skal vælge bord- og loftslamper, er der to ting, du bør medtænke. Den ene er designet og den anden er, hvor i lampen lyset kommer ud. Glaskugler er meget populære som loftslamper og giver en hyggelig stemning til rummet, men de lyser ud i hele rummet og er ikke retningsbestemte ligesom med en almindelig loftslampe. En loftslampe med en skærm er derfor mere ideel til over spisebordet, hvor man skal kunne se maden.”

Stearinlys
”Stearinlys er ligesom lyskæder og lanterner stemningsskabende og giver stærke associationer til hygge og samvær. Samtidigt har ild en dragende virkning og associationer til lejrbål. Der er noget helt specielt over ild.

I dag kan du både få klassiske stearinlys og batteridrevne stearinlys. Fordelen ved de batteridrevne lys er, at de ikke soder og påvirker indeklimaet på samme måde som almindelige stearinlys, men levende lys kan noget, falske flammer ikke kan.”

Lys med solceller
”Solceller bliver set i flere og flere lyskilder i dag og er i dag af en anden og bedre kvalitet end tidligere. Du kan bruge lys med solceller som dekorationslys i uderummet, hvor det er særligt fordelagtigt at anvende solceller, da der i sagens natur er meget lys i dagtimerne.

Solcelle-lamperne kan også bruges som orienteringslys – små vejvisere på vej ud til din glasbygning eller omkring den.”

Lad det kunstige lys afspejle solens lys

Du tænker måske ikke over det i dagligdagen. Men vi er udsat for kunstigt lys i størstedelen af vores vågne timer – og det er vigtigt at overveje, hvilken belysning du befinder dig i for din egen sundhed og velværes skyld.

”Den mest optimale belysning finder du, når lyset kommer så tæt på solens lys som muligt. Lyset består af alle farver, og det farvespektrum vil vi gerne kunne matche med det kunstige lys. Det er dog aldrig muligt at gengive det 100 %”, siger Jette Olsen.

Hun mener at glasbygninger kan noget helt særligt, fordi det netop giver os mere naturligt lys i hverdagen.

”Det fantastiske i uderummet er netop, hvor meget naturligt lys du her får. Så det er ikke helt ved siden af, når mange oplever, hvordan lyset fylder dem med energi og velvære. Lysterapi er ikke noget nyt fænomen, og lyset har mange gavnlige effekter, der bl.a. har vist sig særligt effektivt på både sygehuse og plejehjem,” siger hun og tilføjer:

”Men når mørket falder på en sommeraften, kan det være nødvendigt med kunstige lyskilder, som skaber stemning og hygge i uderummet, så du kan få glæde af uderummet året rundt og mange flere timer om dagen.”

book_online Book møde