Sådan nyder vi vores orangeri – året rundt

Et isoleret orangeri har i den grad været investeringen værd for Ib Meineche og hans familie. Siden glasbygningen stod færdig i foråret 2020, har den været flittigt brugt. Uanset sæson søger familien ud i orangeriet – til lyset, planterne og hyggen. 

– Vi forventede at komme til at bruge det en hel del, fortæller Ib Meineche om det, han kalder ”nok den bedste investering, vi har gjort”. Og det skulle vise sig at holde stik.

– Vi har brugt det endnu mere i løbet af hele året, end vi regnede med. Vi bor i en gammel villa, som ikke er så lys, så orangeriet har gjort en stor forskel for os.

Løsningen er et 20 kvadratmeter stort integreret orangeri. At glasbygningen er bygget på huset, giver nem adgang direkte fra boligen, hvilket har betydning for, hvor meget glasbygningen bruges i dagligdagen, mener Ib: 

– Hvis det lå nede i den anden ende af haven, ville vi nok ikke komme helt lige så meget ud i det, siger han og fremhæver, hvor flot orangeriet matcher villaens arkitektur og har skabt en ny forbindelse mellem huset og haven. 

Hverdag og hyggelige stunder med familie og venner

I dag er orangeriet samlingspunktet for familien. Det skaber rammerne for hyggelige sammenkomster, og dagens måltider bliver ofte indtaget omgivet af lys og naturens smukke farver. 

– Vi søger ud, hvor lyset er, også når vi har gæster, fortæller Ib og tilføjer, at til de særlige lejligheder kommer orangeriet virkelig til sin ret. Fødselsdage, jul og nytårsaften. I orangeriet er det bare mere afslappet end indenfor i huset. 

– Vi sad herude hele nytårsaften. Det gav en helt anden stemning. Vi kunne sidde og kigge op på fyrværkeriet gennem glastaget. Orangeriet er bare mere hyggeligt end at sidde i stuen – mindre formelt. Når vi har små børnebørn på besøg, kan vi slappe mere af herude. Der er ikke noget, der kan gå i stykker!, tilføjer han med et smil.  

Sommersæsonen varer mange måneder

Fra marts og frem bruger Ib og hans hustru Heidi for alvor orangeriet i dagligdagen.  

– Så snart det begynder at blive lysere, trækker vi ud i orangeriet. Specielt i weekenderne – her sidder vi og spiser morgenmad, frokost og aftensmad.  

De fleste forventer nok, at det især er i foråret og sensommeren, at man tilbringer mange timer i sin glasbygning. Men med de rette valg er et orangeri også et skønt sted at opholde sig i højsommeren.  

– Vi har tagvinduer med soldæmpning, som tager omkring 60 procent af indstrålingen fra solen. Du kan ikke se det, glasset er ikke mat – men det tager meget af varmen, fortæller Ib.  

Det betyder, at man kan bruge orangeriet på samme måde om sommeren som i foråret.  

– Faktisk bruger vi det endnu mere i hverdagene om sommeren. Vi kommer ud i lyset i stedet for at sidde i stuen og se fjernsyn. Så læser vi derude, tager computeren med derud eller hører radio. Vi er omgivet af planter derude. Citrusplanter og palmer. Det giver en eksotisk stemning. Når det er meget varmt, åbner vi op ud til haven.  

Efterår og vinter i orangeriet

Fra en glasbygning kan man følge overgangen fra sommer til efterår på nært hold. I takt med at dagene bliver kortere, og bladende falder af træerne, søger Ib og hans hustru mere indenfor. Men også i vinterhalvåret opstår der særlige stunder i orangeriet: 

– Det er hyggeligt at sidde ude, når det er mørkt udenfor, og vi kan tænde lys og lanterner og sidde lunt i orangeriet og kigge ud, fortæller Ib og tilføjer:  

– Der følger en helt særlig følelse og hygge med, når regnen trommer på glastaget. Det er en speciel oplevelse i orangeriet. Man kommer på en måde tættere på alle vejrfænomenerne – men på den behagelige måde, hvor vi kan sidde lunt og godt. 

I de koldeste måneder bruges orangeriet især i weekenderne.  

– Så skruer vi op for varmen og sætter os herud, fortæller Ib, som har fået installeret en varmepumpe, som sørger for at temperatuen aldrig kommer under otte grader, for planternes skyld.  

For nogen er det en bekymring, at man ikke kommer til at bruge sit orangeri nok til at retfærdiggøre investeringen. Men det behøver det ikke være, tilføjer Ib afsluttende: 

– Det giver masser af værdi. Både for os i hverdagen, men også i den forstand, at vores hus’ samlede værdi er steget. Det har vi bankens ord for, fortæller han.  

Få mere inspiration til dit nye uderum

I vores showrooms i Kolding, Aalborg og Køge kan du opleve vores mange skønne glasbygninger og se hvilken type af modeller der passer til dit behov. 

book_online Book møde