5 essentielle tips til bedre indeklima og temperatur i din glasbygning
Din glasbygning er noget helt særligt – også når det kommer til indeklimaet og temperaturen. For at du får flest mulige hyggelige stunder i uderummet, svarer vi her på de typiske spørgsmål, der opstår om indeklima og temperaturen i en glasbygning – både de isolerede og uisolerede. Fra varme og frost til afskærmning, kondens og udluftning.
Hvordan får jeg en behagelig temperatur i min glasbygning?
Et spørgsmål, vi ofte hører stillet med bekymring i stemmen, er: Bliver min glasbygning for varm? Og svaret er ikke helt ligetil. Temperaturen i din glasbygning er nemlig afhængig af flere forskellige faktorer: er den isoleret eller uisoleret? Og hvilken type afskærmning og skygge kan du lave i og omkring glasbygningen?
Hvilken forskel gør det, om glasset er isoleret eller uisoleret?
Den mest betydningsfulde faktor for temperaturen i din glasbygning er, om den er isoleret eller uisoleret. Ud over fundamentet er der forskel på det glas, de to typer af uderum er opbygget af. Mens uisolerede glasbygninger fra VICA er udformet med 4 mm hærdet glas, er de isolerede konstrueret med generelt 2 lags eller mulighed for 3-lags lavenergi termoruder.
Bygninger med enkeltlags-glas giver på fineste vis ly mod regn og blæst - men de kan ikke holdes varme i de kolde vintermåneder. De kan godt varmes midlertidigt op – fx med en brændeovn eller varmeblæser – men varmetabet mellem vinduesglas og omgivelserne er simpelthen for stort til at fastholde opholdstemperatur, når kulden bider udenfor. Derfor er den uisolerede glasbygning en god løsning til dig, der primært vil bruge den i sommerhalvåret - eller nyde en stille kop kaffe under en plaid på solskinsdage i det tidligere forår og sene efterår. Der skal nemlig ikke ret meget sol til, før en glasbygning opnår en dejlig temperatur – også selvom termometeret udenfor viser under 10 grader.
Vælg glas med indbygget solbeskyttelse
De isolerede glasbygningers termoruder og isolerede fundament gør det nemt at opnå en skøn temperatur året rundt. Der er tale om glasbygninger, så de meget varme dage i højsommeren vil naturligvis føles varme. Men der findes en lille indbygget hemmelighed i vores isolerede glasbygninger, som tager toppen af solens stråler. Taget i din VICA -glasbygning fås nemlig med varmedæmpende glas, som filtrerer langt størstedelen af solens UV-stråler fra. Det betyder, at du vil opleve en mere sval temperatur end i haven. Samtidig beskytter specialglasset dine øjne - så du kan nyde frokosten på solskinsdage uden at skulle misse med øjnene.
Det varmedæmpende tag har den praktiske sideeffekt, at dine møbler, puder og øvrige interiør i glasbygningen bliver beskyttet for den stærkeste UV-stråling og dermed ikke falmer så hurtigt som i bygninger med enkeltlagsglas.
Ydermere har glasset i taget fået en behandling som giver en selvrensende effekt, som gør rengøringen meget let.
Hvordan afskærmning giver både svalere temperaturer og skygge
En af de absolut mest populære måder at skabe svalende skygge i din glasbygning er gardiner. Alt efter hvor din bygning er placeret i haven og ift. solen og omkringliggende beplantning, kan det være, du kan nøjes med at opsætte gardiner i en del af glasbygningen.
Gardiner eller solsejl gør indeklimaet i din glasbygning behageligt på flere måder. Når solen står højt på himlen i de varme sommermåneder, og temperaturen kryber op, kan hvide eller lyse gardiner tage en del af solens bid uden at lukke al lyset ude. Dermed undgår du blænding og de skarpeste UV-stråler, og gardinerne tager toppen af temperaturen i din glasbygning, så uderummet er skønt at opholde sig i.
Tip: Jørgen Andersen, indehaver af Dan Gardin, har arbejdet i gartneribranchen i over 40 år. Her gør den helt rigtige mængde af lys og varme en umådelig stor forskel for de spæde planter. Afskærmning og gardiner er ganske enkelt en essentiel del af et velfungerende væksthus - og han har derfor arbejdet på at perfektionere netop disse.
Som Jørgen siger:
"Gardiner er ikke bare gardiner. Solens UV-stråler nedbryder hurtigt almindeligt stof og får farven på stoffet til at falme. I stedet bør du vælge et UV-stabilt og brandhæmmende materiale, som kan holde til UV-strålerne. Og har det samtidig indvævet aluminiumstråde reflekterer det lyset bedre og kan derfor holde mere varme ude."
Jørgen fortæller også, at de rette gardiner kan meget mere end blot at hjælpe med solen. Om aftenen, når solen er på vej ned, og mørket kryber frem, kan gardinerne også skærme for kulden ved at fjerne en del af kuldeindstråling fra glasset i uisolerede glasbygninger. Og så giver gardinerne også lidt ekstra privatliv, så du ikke sidder til skue for forbipasserende og naboerne.
Hvordan undgår jeg kondens i uderummet?
Kondens er kort forklaret et naturfænomen der opstår, når kold og varm luft mødes og dugpunktet nås. Så vil der dannes et fint lag af dug, der sætter sig på overflader som vinduer/glas, møbler m.fl. Det sker, fordi varm luft kan holde på mere damp end kold luft. Vi ser, at dugpunktet typisk opstår omkring 17-18 grader i glasbygninger – men det vil naturligvis svinge alt efter lufttryk m.m.
Så hvad kan du gøre for at undgå eller afhjælpe kondens? Der er to redskaber, du kan gribe til for at forhindre duggen i at perle på glasset. Enten kan du lufte ud og dermed fjerne fugtigheden i luften – eller du kan holde temperaturen høj, så dugpunktet ikke nås.
Tips til at mindske kondensdannelse:
- Skal du vande planter i din glasbygning? Gør det først på dagen. Typisk bliver luften kun varmere senere på dagen og kan derfor holde på mere fugtighed. På den måde er der mindre risiko for, at der dannes kondens, end hvis du vander om aftenen, hvor luften inden for kort tid bliver koldere. Nedsæt derfor luftfugtigheden i rummet ved at lufte ud eller ved hjælp af anden ventilation.
- Luft ud med gennemtræk mindst tre gange om dagen.
- Forøg temperaturen indendørs, så den relative fugtighed falder.
- Vask vinduer og profiler ned med tør klud og opvaskemiddel - tør evt efter hvis der er sæberester tilovers. Opvaskemiddel danner en hinde, der sætter en stopper for den værste kondens. Husk stadig at lufte ud flere gange dagligt.
Det vil være meget individuelt i hvor høj grad man oplever kondens afhængigt af brugen af uderummet, opvarmning, ventilation og placering. Kondens er ikke noget der helt kan undgås, men det kan begrænses, efterhånden som man lærer at tilpasse forholdende i uderummet.
Hvor ofte skal jeg lufte ud?
Jævnlig udluftning er med til at skabe et behageligt indeklima i din glasbygning, så luftfugtigheden er på et niveau, hvor både du og dine planter har det rart. Behovet for udluftning vil variere, alt efter om din glasbygning er isoleret eller uisoleret, om du bruger den som væksthus, eller den primært fungerer som udestue/opholdsrum.
Som tommelfingerregel bør du gå efter en frisk gennemluftning i 5 minutter 3 til 4 gange om dagen. Det er specielt vigtigt, at du holder udluftningerne korte, når det er koldt udenfor. Ellers køler du hele glasbygningen ned, og det kan betyde, at der opstår kondens, når du lukker vinduer og døre igen.
Drivhuset som opholdsrum i sommermånederne
Udluftning – og i det hele taget at kunne tilføre frisk luft – er afgørende for, hvor meget du har lyst til at opholde dig i en uisoleret glasbygning, når sommeren for alvor rammer. Det er jo trods alt grundlæggende et drivhus. Overvej dobbeltdøre og vores robuste og elegante lamelvinduer kombineret med tagvinduer, der åbner automatisk ved høje temperaturer. Med solafskærmning kombineret med lufttilførsel vil du opleve, at en glasbygning er et fantastisk sted at opholde sig, også på de varmere dage.
Tip: Har din glasbygning vinduer, der automatisk åbner, når det bliver varmt? Vær opmærksom på, at de forbigående regnbyger i sensommeren ofte kan være for korte til, at oliepumpen når at reagere på dem. Derfor kan du i denne periode opleve, at det kan dryppe lidt ind. Overvej derfor, hvad der står direkte under vinduer med automatisk åbne- og lukkefunktion.
Det er også muligt at vælge elektriske motorer til tagvinduerne, som kan reagere på både varme, regn og blæst ved hjælp af en udvendig sensor.
Hvordan forbedrer jeg akustikken i min glasbygning?
På samme måde som i andre store rum kan du opleve, at din nye glasbygning kan have en del genklang, fordi glasbygningen er lavet udelukkende i hårde materialer. Det er heldigvis let at løse. Så snart du begynder at indrette med puder, tæpper og plaider, gardiner samt planter, vil du opleve, at lyden dæmpes og rumklangen stilner af. Få tips og inspiration til indretning af dit uderum her.
Tip: Udendørstæpper og gardiner i bløde materialer vil tage meget rumklang.
Vil du gerne vide mere?
Gå på opdagelse i vores inspirationskatalog
Få inspiration til din drømmeløsning i vores eksklusive og interaktive inspirationsbog – som er meget mere end bare et katalog.
Her får du over 300 siders smukke billeder og videoer, fortællinger fra vores kunders eksklusive glasbygninger samt gode råd fra vores eksperter.