Dagslys gavner vores velbefindende

Når året nærmer sig sin slutning, er det vigtigt at være opmærksom på at få dagslys nok. Det stimulerer vores velbefindende positivt. I et isoleret rum af glas kan man få det optimale ud af dagslyset i de mørke måneder.

De løvfældende træer står med nøgne grene som en slags naturens statuer i haver, der nu ligger hen i halv- og helmørke de fleste af døgnets timer. Græsplænerne er i vinterdvale, og på dage med både blæst og nedbør er det fristende at blive inden for i varmen det meste af tiden.

Dagslysets spredning i rummet

Om vinteren er det helt naturligt at føle, at man har lyst til at være indenfor en stor del af tiden. Følger man det behov, er det imidlertid vigtigt at være opmærksom på at få godt med dagslys.

Det kan man eksempelvis få ved at opholde sig ved store vinduer i en vinteropvarmet glasbygning som et orangeri eller en udestue. De store flader af glas giver mulighed for at få mest muligt ud af dagslysets spredning i rummet og samtidig følge sin lyst til at hygge inden døre.

Humør og døgnrytme påvirkes af dagslys

Der er videnskabeligt belæg for, at naturligt dagslys er rigtig godt for os på flere måder. Lyseksponering påvirker vores døgnrytme, vores produktion af D-vitamin og vores velbefindende i øvrigt.

Sammen med sund kost og motion er dagslys også noget af det, der har betydning for vores humør.

Faktisk er dagslyset så væsentligt, at det i dag inddrages, når man projekterer og planlægger at bygge institutioner til syge mennesker – for eksempel i hospitaler.

Arkitekt Mette Dan-Weibel er sundhedsdirektør i arkitektfirmaet LINK, der blandt andet arbejder med nogle af de store sygehusprojekter i Danmark. Inden for det område, man kalder helbredende arkitektur, er tilgang til dagslys et af de væsentligste elementer, siger Mette Dan-Weibel: »Det er bevist, at folk simpelthen bare får det bedre, når der er rigeligt dagslys«.

Florence Nightingale kendte lysets fordele

Viden om dagslysets betydning er ikke ny. Mette Dan-Weibel minder om, at den legendariske engelske reformator af sygepleje, Florence Nightingale, allerede i 1860’erne gjorde opmærksom på, hvor væsentligt dagslyset er:

»Hun sagde, at udsyn, lys og frisk luft er vigtige faktorer i forhold til at blive helbredt«.

Man behøver nu ikke være syg for at have gavn af at opholde sig enten uden for i dagtimerne eller inden for bag store ruder, der giver dagslyset adgang.

Dagslys stimulerer alle menneskers velbefindende positivt, og i de mørke vintermåneder, hvor det bliver sent lyst og tidligt mørkt udenfor, kan man sommetider både fysisk og psykisk mærke, hvor godt det gør at opholde sig i lys. Får man tilstrækkeligt med dagslys i løbet af dagen, er det bare at nyde den særlige stemning, der kan være over de mørke morgener og aftener sidst på året, hvor mange opholdsrum dufter af gran og mos, kager med krydderier og varme drikke.

book_online Book møde