Et rum til livsbekræftende sysler

Der dufter af sol og sommer i orangeriet, hvor tomat-, agurk- og melonplanter samt basilikum og bredbladet persille står frodigt i den ene ende af bygningen. I modsatte ende er der hyggehjørne, og her bliver lyset, roen og det vidunderlige syn til den skønne, velbeplantede have nydt til fulde.

Havelivets glæder

"Det var begejstringen for udelivet og naturen samt havelivets mange glæder, der lå til grund for drømmen om et orangeri", siger Line, som er indehaver af bolig og interiør webshoppen Make Nordic. Line elsker naturen, og har altid haft grønne fingre. Hun glæder sig hver dag over orangeriet - et rum i naturen, hvor hun kan dyrke sin store passion for blomster, planter og selvforsyning. Og med det 21,5 m2 store orangeri, der er placeret frit i haven, er drømmen blevet til virkelighed.

Jord under neglene - og lidt på gulvet

Det fritstående orangeri er en naturlig del af haven. Her er stemningen afslappet, og der er ikke så mange regler. Det gør ikke noget med en smule jord på gulvet eller bordet, og man må gerne tage fødderne op i kurvemøblerne, selv om man har sko på. ”Det er dejligt, og utroligt afslappende”, siger Line. 

Accepter venligst marketing-cookies for at se denne video

Besøg Line i orangeriet

Duften af tomatplanterne spreder sig, mens Line sysler med sine planter i orangeriet.

Se videoen fra orangeriet her.

Et rum til livsbekræftende sysler

Tidlig høst

Livet i orangeriet starter allerede i det tidlige forår, hvor de første forberedelser til have- og drivhussæsonen går i gang. Det hele sås og forspires i orangeriet, og sættes så ud i bede og højbede i haven, når tiden er til det. Vindruer, chili, agurker og tomater dyrkes dog i orangeriet hele sæsonen, da det er for koldt og blæsende at dyrke på friland.

Både familien og de mange planter nyder godt af den tidlige såning og den ekstra varme, der er i orangeriet i forårsmånederne.

Høsten af eksempelvis tomater starter allerede i juni, hvor familien hver dag og resten af sommeren kan plukke og nyde lækre, hjemmeavlede tomater fra orangeriet. ”Det er en gave at gå ud i sin have og plukke sine egne solmodne, smagfulde og duftende tomater – og så er de super nemme at dyrke i kapillærkasser”, lyder det fra Line, som efterhånden har gjort sig erfaringer med mange forskellige tomatsorter i orangeriet.

Lines 3 bedste tips til selvforsyning i orangeriet

1. Dyrk tomater i massevis – gerne forskellige sorter
Prøv forskellige tomatsorter af, til du finder dem, du og din familie bedst kan lide. Du kan så dem indenfor fra februar og sætte de små planter ud i orangeriet omkring marts eller april. Du kan også købe færdige planter og sætte dem ud i maj. Mange af de tomater, du finder på planteskoler eller i supermarkeder sælges, fordi de er nemme at dyrke, men de er ofte ret kedelige i smagen. Prøv lidt af hvert og find gerne spændende, økologiske planter. De er ofte mere intense i smagen, og så passer du samtidig på din familie og naturen. Du kan næsten ikke få for mange tomater! Vi har altid minimum 9 planter i orangeriet og en håndfuld på friland. Dem i orangeriet kommer dog meget hurtigere og er super nemme at dyrke. De skal blot vandes, bindes op, nippes og høstes.

2. Forspir dine urter, grøntsager og blomster
Det er sjovt at så sine afgrøder, og se de små bitte frø blive til store, frodige planter. Jeg sår af og til indenfor allerede i januar/februar, men fra marts har jeg faktisk held med at forspire i orangeriet. Her er det nemlig allerede tilstrækkeligt varmt. Og hvis du har et lille glas- eller plastictag over jorden med frøene i, virker det som et ekstra drivhus, der holder på fugt og varme. Hver år sår jeg et-årige sommerblomster som ærteblomster, solsikke, frøkenhat og flere andre klassikere. Derudover sår jeg basilikum, andre krydderurter, chili, squash, kål mm. Det er supernemt. Du kan genbruge æggebakker fra vinterens æg eller købe små priklepotter. Derudover skal du bare bruge en god så- og priklejord. Men jeg bruger nu bare de billige plantesække. Her vokser mine planter altså fint. Læs hvornår og hvordan du sår på frø-pakken, og så er det bare med at komme i gang. Og husk at vande! De små frø må ikke tørre ud. Til gengæld kan et lille brev basilikumfrø blive til 20 store krukker duftende basilikum. Det er ret vildt. Du risikerer at blive bidt af det.

3. Dyrk vindruer
Vindruer hører til i et orangeri. De lange vinrankers frodighed skaber hygge og sydlandsk stemning. Gå på nettet eller på planteskolen, eller få et par stiklinger af familien eller gode venner. Vælg evt. to sorter, der modner på forskellige tidspunkter, og har forskellige farver. Tænk over, om de skal være med eller uden kerner. Plant derefter din vin ned i jorden i dit orangeri. Her kan du ikke bruge potter eller kapillærkasser. Roden skal plantes udenfor orangeriet, og føres ind under soklen. På den måde får den nok vand. Hvis du planter den direkte i orangeriet, risikerer den at tørre ud. Det tager nemlig lang tid for rødderne at nå ud og få glæde af regnvand og fugten i jorden udenfor. Når planten er vokset godt til, skal du vælge de hovedgrene, der skal føres rundt i huset. Det er en fordel at have hovedgrene, så du sikrer en god druehøst og et smukt udtryk i huset. Klip de andre grene af og bind hovedgrenene op, hvor de skal føres rundt. Du får et smukt resultat ved at føre grenene rundt i huset på en ensartet og symmetrisk måde. Det er faktisk ikke så svært, som det lyder. Men læs lidt om det, eller allier dig med en ekspert. Jeg fik min erfarne mor til at hjælpe, da vi skulle have styr på vores for nyligt. Og så er det bare med at klippe lidt ind imellem og høste masser af smukke, saftige druer.

book_online Book møde