Hos havemanden Claus Dalby nydes foråret allerede
Et nyt år er begyndt, og de fleste af os ser frem til forår. Hos forlægger, forfatter og havemand Claus Dalby nydes forårsblomsterne allerede. Der skal ikke så meget til. Måske en lille potte med vintergækker, en vase med ranunkler eller et stort syltetøjsglas med forsytia kan være med til at markere, at vi har taget hul på et nyt år og for manges vedkommende har lyst til at se på andre farver end de nuancer, der prægede slutningen af det gamle år. Når et nyt kalenderår er i gang, får mange af os trang til at omgive os med noget, der dufter af forår som for eksempel tulipaner eller andre blomster i en vase.
»Jeg har pyntet op med forårsblomster«, siger Claus Dalby, der først og fremmest er kendt som havemand og forfatter, men også er forlægger og ejer af Forlaget Klematis.
På grunden omkring den gamle patriciervilla i Risskov ved Aarhus har Claus Dalby hele tre huse af glas på henholdsvis 30, 40 og 50 kvadratmeter.
Nye funktioner
I det nyeste af dem - et vinteropvarmet drivhus på 40 kvadratmeter med åben pejs - står mange forårsblomster, -løg og -grene i opstillinger, som
Claus Dalby nyder at omgive sig med. Blomsterne i hvide, lysegule og blå farver skaber stemning og imødekommer længslen efter forår.
Dermed kan for eksempel en ydmyg, lille flok smukke isblå perlehyacinter være et billede på, hvordan væksthuses funktion har forandret sig over tid i den sidste halve snes år.
»Tidligere var et væksthus noget, man brugte til dyrkning af tomater og agurker og gemte lidt af vejen bagerst i haven. Så fandt folk ud af, at det kan bruges til andet og mere end grøntsager«, siger Claus Dalby.
"Engang var væksthuse befolket af planter og mest til nytte. Nu indrettes væksthuse og orangerier i høj grad for deres menneskers skyld. Fra tidligt af året kan man lade lyset strømme ind på sind, krop og måske små, farveafstemte tableauer med yndlingsting og løgplanter." Claus Dalby
Engang var glashuse bygninger, man udelukkende brugte til at give planter de bedste betingelser. Nu er det lige så meget mennesker, der får fordele af lyset og varmen i f.eks. et orangeri. Selv i det tidligste forår kan man nyde lyset og luften på en anden måde fra en stol i et orangeri end fra lænestolen i stuen.
Og man kan indrette sig med det, man bliver bedst inspireret af, hvad enten det er en kurv med strikketøj, en hyldefuld gode bøger, en daybed til dagdrømme eller en computer til skrivelysten.
Læ og lys
Claus Dalby har blandt mange andre skrevet bøgerne 'Drivhusdrømme' (2007) og 'Vis mig dit drivhus' (2012), der indeholder talrige inspirerende eksempler på, at væksthuse i dag bruges til andet end agurker og tomater og i øvrigt ofte får en fremtrædende plads i haven.
Hans første bog om drivhuse kom til at hedde 'Drivhusdrømme' »fordi væksthuse er drømmehuse«:
»Det føles som magi at være i læ i et hus, hvor der måske bare er fem grader varmere end udenfor. Og vi får ikke kun varme og læ i et væksthus. Vi får også et fantastisk lys, og vi mennesker higer efter lyset«.
Med bogen 'Drivhusdrømme' og tv-udsendelser med samme titel var Claus Dalby med til at øge interessen for at indrette glashuse lige så meget til mennesker som til planter. I havens glashuse ses menneskers personlighed ikke sjældent på en anden måde end i deres boliger. Som Claus Dalby siger:
»Man kender det med, at man ser et stykke stof eller en ting, der egentlig er en lille smule for meget. Og så siger man: »Hvor ville det være kønt i sommerhuset«, fordi man kan tillade sig noget andet i et sommerhus end i et hjem. Sådan er det også med glashuse: Der kan man tillade sig noget mere«.
Følg med i Claus Dalbys have- og væksthusliv på Instagram @clausdalby