Varme til krop og sjæl

I årets koldeste måneder, hvor forårslængslen så småt melder sig, er det efter en lang arbejdsdag eller gåtur afslappende og meditativt at sidde ved brændeovnen i udestuen eller orangeriet og betragte dagens sidste lys fortage sig.

Selv om mørket er på retur, og dagene langsomt er begyndt at blive længere, er januar stadig en af årets koldeste måneder, hvor både dyr og mennesker har trang til at beskytte sig mod kulden og mørket udenfor.

Fra et orangeri eller udestue kan man – også om vinteren – sidde lunt og godt og betragte udelivet, følge dagens gang, overgangen fra dag til nat, fra lys til mørke. Udenfor er det koldt, indenfor er kaffen varm, og mens man læser en god bog og nyder duften af planterne, føles det som at tage forskud på foråret.

Med opvarmningskilder kan man øge velværet i glasbygningen og for alvor nyde at tilbringe tiden derinde i den periode, hvor det stadig bliver sent lyst og tidligt mørkt.

Varme til krop og sjæl

Ifølge Erik Dyrvig fra Jysk Pejsecenter i Vejle kan en brændeovn, en pejs eller pilleovn gøre det muligt også at bruge orangeriet eller udestuen om vinteren. Pilleovne kan tændes inden man står i glasbygningen, det kan man ikke med brændeovne og pejse. Til gengæld er de endnu hyggeligere end pilleovne, mener han:

»Nogle pilleovne har en pænt stor og god flamme, men det bliver aldrig helt det samme. Især en pejs er jo rigtig flot, når man kan se, at der er godt gang i brændet inde i den. Det ser fantastisk ud«.

Årstid for indendørs hygge

At sidde i orangeriet eller udestuen med en nyoptændt brændeovn, der sørger for varmen, kan skabe stjernestunder hele døgnet – ikke mindst en tidlig morgen, hvor man kan se morgenlyset blive til dag og følge fuglenes og skyernes flugt på himlen, efterhånden som vinterlyset vinder over mørket.

book_online Book møde