Omfavn efterårets fantastiske farver

Efteråret er dalende temperaturer, voksende mørke og ofte også regn og blæst. Men efteråret er også glødende farver, sød melankoli og trang til eftertanke og indendørs hygge. Indretter man sig efter det, kan man gennem store vinduer for alvor nyde og omfavne efterårets komme.

Kogler og kastanjer, agern og æbler falder til jorden, når det blæser, og nogle af de løvfældende træers blade begynder at skifte klædedragt – fra grønt til gyldent.

I en helårs udestue eller et isoleret orangeri kan du opleve efterårets tiltagende mørke og dalende temperaturer. Fuglene trækker mod syd, og vi trækker i vindtætte jakker og bruger mere tid inden døre på denne årstid, der vel nok mere end nogen anden minder os om, at livet forandrer sig, og tiden går.

Det kan man omfavne ved at tage sig tid til at nyde efterårets fantastiske farver og dufte. Nordvest for Viborg bor haveblogger Jeannett Fruergaard på en gård med 10.000 kvadratmeter grund og både stor køkkenhave, drivhus, blomsterbede og frugthave.

Hun bruger sit drivhus til at dyrke grøntsager og ikke til at sidde og slappe af i, men hun drømmer om engang at få et orangeri – der bliver til en rolig vinterhave i de koldere måneder – i sin have med hyggelige stole, et bord og mulighed for hele året rundt at nyde haven gennem glasbygningen. Også i efteråret, hvor kontrasten mellem at være ude og inde, begynder at blive stor.

På hendes blog kan man læse om årets gang i den store landbohave, som hun bevidst har planlagt, så den er flot i årets sidste kvartal:

»Med vilje har jeg gået efter stauder og græsser, der er flotte om efteråret og giver struktur til haven om vinteren. Jeg har også tænkt på, at bedene med stauder og græsser ligger i nærheden af huset, så man kan nyde dem indefra«.

Blandt de sent blomstrende, efterårssmukke stauder i Jeanett Fruergaards have er Echinacea – eller purpursolhat, som den hedder på dansk. Hun har den i flere nuancer, og den står rank og smuk mellem græsserne uanset vind og vejr, hvad man kan se på hendes blog.

Jeannett Fruergaard har ikke placeret bedene helt oppe ved huset. Det giver god mening at flytte bedene lidt længere væk fra et hus, udestue eller orangeri:

»Efterhånden som det bliver koldere, kommer man ikke helt så meget ud. Derfor har jeg valgt at lave beplantningen nogle få meter fra huset, så man får det fulde udbytte af den indefra. Mellem huset og beplantningen er der en gang, som jeg kan fylde op med lanterne, efterårsting og små juletræer efterhånden, som året skrider frem«.

Urmennesket kommer frem

»Man bliver en smule et med naturen, når man går ud i den samler ting fra den. Man kan mærke sig selv. Det er, som om urmennesket kommer lidt op i en på den her tid af året«, siger Jeannett Fruergaard.

Æbler, kastanjer, grene med lav, kogler, nødder eller en håndfuld smukke blade er noget af det, man kan samle i læhegn, skov eller måske have om efteråret. Det kan nærmest være meditativt at gå omkring i naturen og få øje på ting, man har lyst til at tage med hjem.

At høste og samle for siden at fylde en kurv med efterårsting og stille den i nærheden af huset er med til at give Jeannett Fruergaard livsglæde:

»Jeg har det sådan, at det er lige nu, vi skal huske at gå ud. For endnu er lyset varmt og gyldent, og naturens farver er så skønne på denne tid af året. Er det koldt, tager jeg en lækker blød og varm strik på og går ud alligevel«.

Omfavn efterårets fantastiske farver

Efterårsmorgen på landet

Om morgenen har hun både en hund og nogle høns, der skal lukkes ud, inden hun tager på arbejde i en privat børnehave i Viborg:

»Morgenerne er et af de tidspunkter, hvor jeg for alvor føler glæden ved at bo på landet. Da er det stadig lidt råkoldt, så man kan mærke, at man lever. Og da tager jeg mine gummistøvler på, min varme kaffe i hånden og måske et uldsjal om skuldrene og går ud og nyder haven. Nogle dage samler jeg et par æbler, vi skal have med i madpakken«.

Også forår og sommer går Jeanett Fruergaard ud i sin have om morgenen. Men især om sommeren mærker man ikke sig selv så stærkt som om efteråret, hvor alt dufter på en særlig måde:

»Går man ud en efterårsmorgen i den friske luft, kan man mærke helt ud i tåspidserne, at året lakker mod enden, og at det også er skønt«

Jeannett Fruergaards blog kan ses på www.jeannettfruergaard.dk

Hendes profil på Instagram er: @jeannettfruergaard.

book_online Book møde